Lise Diplomaları e-Denklik İşlemleri

OSSD Haber Yazısı No:4
Tarih: 21.04.2024

Bu yazımızda 05.04.2023 tarihli ve 32154 sayı ile resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçilikler tarafından açılmış okullar ile yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan öğrenim belgesi ve diplomaların denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasların uygulanmasına ilişkin haberlere yer vereceğiz.

e-Denklik Nedir?

e-Denklik Modülü: Denklik işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemdir. Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan belgelerin ülkemizde hangi sınıf, alan, dal veya bölüme eş değer olduğunun tespit edilme işlemine denklik denir. Denklik işlemi başvuruları e-Denklik modülü üzerinden yapılmaktadır. Denklik işlemi, denklik talebinde bulunan kişinin belgelerinin asılları ile denklik merkezlerinde e-Denklik modülü üzerinden gerçekleştirilir.

e-Denkliğe Kimler Başvurabilir?

Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler başvurabilir.

e-Denklik Başvuru için İstenilen Belgeler Nelerdir?

1.Başvuru Formu

2.Şeffaf Kapaklı Dosya

T.C. vatandaşları için;

Kimlik aslı ve fotokopisi

Pasaport aslı ve resimli sayfa fotokopisi

Giriş-çıkış tarihlerini gösteren mühürlü sayfaların fotokopileri

Yabancı vatandaşları için;

İkamet tezkeresi veya öğrenim vizesi aslı ve fotokopileri

Pasaport aslı ve resimli fotokopisi

Ara sınıflar için;

Eğitim aldığı son yıla ait karne veya transkript aslı ve fotokopisi

Mezunlar için;

Apostilli diploma ve transkript aslı ve fotokopileri

Özel durum kapsamında başvuruda bulunacak kişilerden istenen belgeler:

1-Savaş, afet ve/veya sığınma nedeniyle belgelerini ibraz edemeyenler,

2-“Uluslararası Koruma Statüsü Sahibi Kimlik Belgesi” veya “Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi” sahibi olanlar,

3-Mahkeme kararıyla eğitim tedbiri kararı alınan kişilerin öğrenim belgeleri yok ise sadece bahse konu belgelerini yüklemeleri yeterlidir.

Bunlara ek olarak aşağıda yer alan durumlar mevcut ise bunların da göz önüne alınarak eklenmesi;

1-18 yaşından küçükler için anne/babasının kimlik/pasaportu,

2-18 yaşından küçük olup da üniversiteye kayıt yaptıracaklar için veli muvaffakatnamesinin aslı ve onaylı tercümesi(gerek varsa), üniversite ön kayıt belgesi/öğrenci belgesi,

3-Anne/babası ayrı olanlar için öğrenci velayetinin başvuru sahibinde olduğuna dair velayetnamenin aslının ve onaylı tercümesi,

4-Evlenme, boşanma vb. nedenlerle öğrenim belgesi ile kimlik/pasaporttaki soyadında değişiklik var ise evlilik cüzdanının ve/veya nüfus kayıt örneğinin yüklenmesi gerekmektedir.

e-Denklik Denklik Kılavuzu ve Başvuru Formları

Denklik Kılavuzu – İndirmek İçin Tıklayınız…

Denklik Belgesi Alacaklar İçin Başvuru Formu – İndirmek için Tıklayınız…

Denklik Belgesi Alacaklar İçin Rıza Beyanı – İndirmek için Tıklayınız…

Denklik Belgesi Alacaklar İçin Denklik Seviye Tespit Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu – İndirmek için Tıklayınız…

 

Denklik İstenmeyecek ve Denkliği Yapılmayacak Belgeler Nelerdir?

1. Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen öğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz. Bu öğrencilerin; tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre aynı türdeki okullara kayıtları yapılır ve dosyaları okullarından istenir.

2. Milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel okullarda okumakta iken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların denklikleri 5580 sayılı Kanunun 5 inci maddesi, büyükelçiliklerce açılmış ilköğretim okullarında okumakta iken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların denklikleri ise 222 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında yapılır.

3. 5580 sayılı Kanun kapsamı dışındaki özel okul/kurumlardan alınan belgelere denklik işlemi yapılmaz.

Ülkelerinde Savaş, İşgal veya İlhak Koşulları Bulunan Kişilerin e-Denklik İşlemleri Nasıl Olacak?

Savaş, afet ve/veya sığınma nedeniyle belgelerini ibraz edemeyenlere seviye tespit sınavı yapılır. Ancak İlkokul 1-4 üncü sınıflara alınacak öğrenciler için seviye tespit sınavı yapılmaz. Velisinin beyanı ve öğrencinin yaş grubu dikkate alınarak eğitim seviyesi belirlenir.

Ülkelere göre Lise Eğitim Sistemleri Nasıl İşler?

Ülkelere göre eğitim sistemlerine ve ilgili ülke iletişim bilgilerine ENIC (European Network of Information Centres) ve NARIC (National Recognition Information Centres) ağlarından erişebilirsiniz. Eğitim sistemlerini görmek için tıklayınız…

05.04.2023 tarihli ve 32154 sayı ile resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçilikler tarafından açılmış okullar ile yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan öğrenim belgesi ve diplomaların denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasların uygulanmasına ilişkin tıklayınız.

Eğer siz de AP ve IB programlarının ezici sürecinden kurtulup online OSSD (Ontario Secondary School Diploma) Lise Diploması programına katılarak iyi bir dünya üniversitesine direk giriş hakkı elde etmek istiyorsanız lütfen bizimle aşağıdaki telefon numaralarından iletişime geçin.

Whatsapp: +90 546 517 22 44
Direkt Cep: 0542 668 0552
Instagram: pevaglobal
Youtube: @pevaglobal

Peva Global Rehberlik Servisi

OSSD Kanada Lise Diploması, IB, AP, A Levels, ACT, ve SAT programları hakkında özgün haber yazılarının tümünü okumak için tıklayınız.