Kanada Lise Eğitimi Nasıldır?

Kanada Lise Eğitimi Programı özellikle son yıllarda oldukça ön plana çıkan ve eğitim sistemi dolayısıyla Türkiye’de de desteklenen bir programdır. Para biriminin Kanada doları olması ve eğitim sistemi olarak uluslararası öğrencileri rahatlıkla kabul edebilmesi nedeniyle oldukça popüler bir ülke haline gelmiştir.

Öğrenciler Kanada’da özel okulların yanı sıra devlet okullarından da mezuniyet alabilmektedir. Kanada’da yaşayan ailelerin çoğunluğunun çocuklarının eğitimi için devlet liselerini tercih ettiklerini düşünecek olursak da devlet okullarındaki eğitimin oldukça kaliteli ve öğrenci gelişimine yönelik olduğunu anlayabiliriz. Devlet liseleri aynı zamanda vermiş olduğu kaliteli eğitimle ve daha uygun maliyetten dolayı öne çıkmaktadır. Kanada’da devlet liseleri ve özel liseler vardır.

Kanada’da lise eğitimi zaman olarak Türkiye’yle paralellik göstermekte ve 4 yıl sürmektedir. Ancak müfredat bakımında eğitim kalitesinin yüksekliği ve üniversitede eğitim almak istediği alanda öğrenciyi liseden itibaren hazırlaması ve ders programının öğrencinin hedefleri doğrultusunda oluşturulması öğrencileri akademik anlamda öne geçirmektedir.

Üniversite sınav stresinden kurtulup yurtdışında eğitiminize devam etmek ve yapacağınız üniversite başvurularında lise diplomanızın YÖK’de dahil tüm dünya tarafından tanınıyor olmasını istiyorsanız Kanada en iyi seçeneğiniz olacaktır.

Kanadalı öğrenciler OECD ve PISA değerlendirmelerinde okuma, matematik ve fen alanlarında oldukça yüksek akademik performans gösteriyorlar. Eğitim sistemi akademik becerilerin yanı sıra aktif katılıma ve uygulamaya dayalı becerilerin de gelişimini hedefliyor.

Yurt dışında lise okumak için sınavlar isteyen bazı ülkeler mevcuttur. Fakat Kanada bu ülkelerden değildir. Türkiye vatandaşları Kanada’da lise eğitimi almak için herhangi bir sınava girmek zorunda değildir.

Öğrencilerin liseden mezun olunca eğitim anlamında farklı seçenekleri var:

  • Kolej, üniversite ya da teknik enstitülere gidebiliyorlar.
  • Diploma ya da sertifika kurslarına katılabiliyorlar.
  • Bir yükseköğretim kurumunda başlayıp bir diğerine transfer olabiliyorlar.

Yükseköğrenim konusunda seçenekler çok fazla. Her yükseköğretim kurumunun kabul şartları birbirinden farklı. Tek bir ulusal sınav yok. Liseden sonraki eğitim paralı ama kalıcı oturum izni olan ya da Kanada vatandaşı olan öğrenciler uluslararası öğrencilerden neredeyse yarı yarıya daha az ücret ödüyorlar.

Kanada’daki lise eğitimi ülkemizden farklı olarak, öğrencilerin üniversitede almak istedikleri eğitime göre değişiklik gösteren, modern derslerden oluşur ve ana başlıkların içerikleri genişletilerek öğrencilere ders olarak sunulur. Sunulan bu dersler, fen bilimleri, sosyal bilimler, sanat, sağlık ve spor gibi daha birçok ana başlıktan oluşur. Örnek verecek olursak, fen bilimlerini seçmiş bir öğrenci, biyoloji, kimya, fizik ve çevre bilimi gibi derslerin oluşan bir müfredata dahil olur. Böylelikle öğrencinin tercih etmiş olduğu bölümden çok daha fazla ders alması sağlanır ve uzmanlaşmaya daha erken yaşta başlanır.

İlk ve ortaöğretim yaşındaki uluslararası öğrencilere ilişkin bazı önemli bilgiler:

Kalıcı oturum izni olmayan ya da Kanada vatandaşı olmayan bir öğrencinin devletin sunduğu eğitimden ücretsiz faydalanabilmesi sadece bu şartlarda mümkün olabilir:
(Bu şartlar Ontario eyaleti için geçerlidir.)

  • Değişim programları (Kanada’dan bir öğrenci de aynı zamanda ücretsiz olarak Kanada dışında okuyor olmalı)
  • Askeri ya da diplomatik görev için gelen kişilerin çocukları
  • Geçici oturum izni (TRP) ile Kanada’da bulunan kişilerin çocukları (ziyaretçi vizesiyle karıştırılmasın)
  • İltica başvurusunda bulunmuş olan ya da başvurusu kabul edilmiş olan kişilerin çocukları
  • Kalıcı oturum izni başvurusunda bulunmuş olan kişilerin çocukları
  • Çalışma izni bulunan ya da çalışma izni başvurusu yapmış olan kişilerin çocukları
  • Ontario’da öğrenim izni olan ve bir kolej ya da üniversitede tam zamanlı öğrenim gören kişilerin çocukları

Uluslararası öğrencilere eşlik eden ebeveynler Kanada’ya ziyaretçi vizesiyle kabul edilirler. Kanada’da ziyaretçi vizesiyle bulunan kişiler çalışamazlar. Öğrenim izinleri yoksa 6 aydan uzun süreli eğitim alamazlar – bunun için kendileri için de öğrenim izni başvurusu yapmaları gerekir.

Kanada’da lise okuyan uluslararası öğrencilerin kolej ya da üniversitelere ‘direkt’ kabul edildiği gibi doğru olmayan bilgilendirmeler yapılabilmektedir. Öğrencinin Kanada’da istediği okula gitmesi için liseyi Kanada’da okuması gibi bir ön şart bulunmamaktadır. Gitmek istediği okulun ve bölümün kabul şartlarını yerine getiren ve öğrenim izni alabilen herkes Kanada’da yükseköğrenim görebilir.

Kanada’da her eyalette lise eğitim sistemi farklıdır ve kredi sistemi vardır.
Kanada Liselerinde eğitim alan öğrenciler 2 yıl lise eğitimi alan sonrasında kolejlere genel olarak geçebilirler.
4 yıl lise eğitimi alan öğrenciler de üniversiteye direkt geçiş hakkı kazanıyor.
Kanada’da lise eğitimini tamamlayan öğrenciler yine Kanada ve Türkiye’de sınavsız olarak üniversite okuma hakkını kazanacaklar.

Kanada’da eğitim kademeleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

Okul Öncesi: Zorunlu eğitim kapsamında değildir.

İlkokul (Elementary): 1. sınıftan 6. sınıfa veya 8. sınıfa kadar eğitim veren kurumlardır.
Ortaokul (Middle level): Bazı bölgelerde lise eğitimi ile birlikte verilmektedir.
Lise (Secondary): Akademik Program, Çıraklık Mesleki ve Teknik Eğitim verilir.
Lise Sonrası Eğitim (Post Secondary): Kolejler (1+4), Üniversiteler (3-4 yıllık)

Tüm bu sistemin yanında teoriden çok pratik eğitim almak isteyen öğrencilerin tercih ettiği Communiy Kolejler bulunmaktadır. 1 veya 2 senelik sertifika ya da 3 veya 4 senelik diploma programları sunan Community Kolejler öğrenciler için maaşlı veya maaşsız staj imkanı da sunar. En fazla tercih edilen programlar sağlık, işletme, sanat, üniversiteye hazırlık, sosyal hizmetler, yetişkinlere yönelik eğitim programları ve akademik programlardır.

Kariyer Kolejleri ise öğrencileri donanımlı olarak çok daha kısa sürede iş hayatına hazırlayan kurumlardır. Çok geniş bir eğitim yelpazesine sahip olan Kariyer Kolejlerinin fiyatları eyaletler arasında değişiklik gösterse de okulların eğitim kaliteleri ve standartları anayasal düzlemde sabittir.